Kunstenaarsnetwerk Borderland Residencies

Dit najaar neem ik deel aan het programma van Borderland Residencies, een uniek netwerk van kunstinstellingen langs de Duits-Limburgse grens. Het is samengesteld voor de kunstenaars die er resideren. Het progamma behelst excursies, bezoeken aan musea en andere kunstinstellingen, gesprekken met curatoren en boeiende discussies. Borderland Residencies biedt mij en de andere deelnemers de gelegenheid contacten te leggen aan beide kanten van de grens, zowel met collega makers als instellingen.

Het programma snijdt thema’s aan als ‘kunst en vrijheid’ en ‘kunst en underground’. Het bracht me tot op heden o.a. naar Museum Goch, Museum Schloss Moyland en het Vrijheidsmuseum in Groesbeek.

Maar ook naar Lützerath aan de rand van een gigantische bruinkoolgroeve waar we activisten spraken. In die regio hebben tientallen dorpen plaats moeten maken voor mijnbouw. Kunst is er een actiemiddel en houdt de herinnering levend.
De inmiddels 80-jarige kunstenares Inge Broska was de laatste bewoner van Otzenrath voordat het dorp van de kaart verdween. Ze heeft alles wat ze kon meenemen, vond of kreeg in haar Hausmuseum uitgestald. Wij mochten haar daar bezoeken – zie de foto in de tuin – en ontdekten dat kunst zoveel meer vormen kent dan de voor de hand liggende.

Verder hebben we o.a. online geslow-date met curatoren, galeristen en andere professionals in de kunstwereld, kregen we een inspirerende rondleiding in de Jan van Eyck Academie in Maastricht en bezochten de Toren van Eben-Ezer, een outsider kunstwerk dat tot interessante discussie leidde.

En morgen mag ik naar Keulen voor een bezoek aan het Ludwig Museum en de kunstbeurs ArtCologne.

Ik verheug me!

– Els Huver

     

Foto in tuin is van © Thekla Ehling