Podcasten in de klas

oktober 2019 / Oorgetuige / coaching & training

Er is een nieuwe loot aan de stam van Audiobureau Oorgetuige: podcastlessen voor leerlingen in het voortgezet onderwijs.
Het is het resultaat van samenwerkingsverband Tuupisch Cultuur dat het afgelopen half jaar vernieuwende cultuureducatie voor de regio Parkstad heeft ontwikkeld. Podcasten in de klas is er daar een van.

Podcasts – audio uitzendingen via het internet – zijn niet meer weg te denken. Jongeren luisteren tegenwoordig vaker online dan via de conventionele radio naar de programma’s die ze interessant vinden. Logisch, want over ieder denkbaar onderwerp is er een podcast te vinden en ze zijn altijd beschikbaar. En jongeren zijn niet alleen de luisteraars van podcasts, ze maken ze ook zelf. Het is immers eenvoudig, ze zijn makkelijk deelbaar en bieden alle ruimte voor creativiteit. Die creativiteit is nu ook inzetbaar in de klas.

In het voortgezet onderwijs leren jonge mensen de vaardigheden waar de maatschappij om vraagt. Dat zijn naast toetsbare kennis ook sociale vaardigheden, zoals samenwerken, communiceren en naar elkaar luisteren. Allemaal competenties die bij het maken van een podcast aan bod komen en haast spelenderwijs worden getraind.

Vakoverstijgend
Daarbij is de veelzijdigheid van dit eigentijdse leermiddel onbegrensd, zowel in vorm als inhoud. En het is vakoverstijgend. De inzet in het taalonderwijs ligt voor de hand: podcasten draait immers om het gesproken woord en biedt het ontwikkelen van spreekvaardigheid volop kansen.
Een docent geschiedenis of burgerschap daarentegen kan leerlingen met hun gsm als opnameapparatuur op pad sturen om de historische verhalen of maatschappelijke ontwikkelingen van de eigen leefomgeving vast te leggen. Het resultaat is weer eens wat anders dan een Power Point.

Leerlingen
De invulling van een podcast – van interview tot dagboek en kort verhaal tot gedicht – biedt leerlingen veel creatieve autonomie. Er is daarbij ook volop ruimte voor hun eigen wereld, voor wat hen bezighoudt en interesseert. Het draait bij podcasting in het VO dan ook niet alleen om luisteren, maar ook om gehoord worden.

Podcasting is geen hype, maar een eigentijdse communicatievorm. Technisch is er niet veel nodig en het kan op alle onderwijsniveaus worden toegepast. Het cursusprogramma komt tot stand in overleg met de school en de vakdocent. Maatwerk is het sleutelwoord.

Meer weten? Zie contactinformatie onderaan deze pagina of bekijk de brochure ‘Podcasten in de klas’ hier als pdf.

Download pdf brochure