De Kopsalon op De Hollehofen Langendael

15 t/m 29 maart 2019 / De Kopsalon for One

‘Een bijzondere ervaring. Mooi!’, zo omschreeft een bewoonster van Sevagram zorgcentrum De Hollehof in Heerlen haar ervaring in De Kopsalon. In de brede, leren kappersstoel, onder de droogkap, luisterde ze in maart 2019 naar verhalen over geluk: over trots, passie en veerkracht. De verhalen waren onderdeel van het community-art project VAN GELUK SPREKEN. Daarin vertelden inwoners van de Heerlense Eikenderveld over persoonlijke momenten van geluk. Maar de verhalen hadden uit iedere wijk kunnen komen – ook buiten Heerlen – want ze waren behalve herkenbaar en invoelbaar vooral menselijk.

Na de Hollehof ging De Kopsalon in diezelfde maand naar Vaals, waar hij een week prominent de hal van zorgcentrum Langendael sierde. Bewoners konden er naar maximaal vier verhaaltjes luisteren. Ze waren ultra-kort: het langste duurde twee minuten.

De bewoners bezochten de salon zelfstandig of met wat ondersteuning van familieleden of medewerkers. Voor de fysiotherapeuten in die laatste categorie was het een mooie gelegenheid om bewoners in beweging te krijgen; voor de activiteitenbegeleiders een opmaat richting een mooi gesprek. Verhalen over geluk heeft immers iedereen.

De Kopsalon bezocht deze zorglocaties in het kader van Sevagram Verwenzorg.