Dit project biedt Molenberg iets om trots op te zijn.

- Frank Peters, Wijkraad Molenberg

Wat een heerlijke manier om dit bos op een diepe manier te ervaren. Ik ben er stil van.

- Inger & Alfred

 

 

 

1 woord, oh nee, 2: machtig mooi!
Mooie wandeling, mooie mensen, mooie verhalen en mooie vergelijkingen.
En vooral...machtig mooie bomen.
Thanks, dit maakte de dag een beetje mooier!

- Lilian + Pepijn

 

 

 

Heel fijne wandeling waar mens en natuur elkaar beter gaan begrijpen.

- Astrid Voskuilen

GEWORTELD, een audio-boswandeling

2021 / De Kopsalon / community art / audiowandeling / festival

Wist je dat bomen sociale wezens zijn en via ondergrondse structuren met elkaar communiceren? Daarin lijken ze op mensen. Deze gedachte vormt het vertrekpunt van ‘GEWORTELD, een audioboswandeling’, een verhalenproject dat cultuur, natuur en maatschappij met elkaar verbindt. Het kende zijn première in Heerlen.

GEWORTELD sluit aan bij de tijd waarin we leven. Een tijd waarin we ons leven duurzamer moeten gaan inrichten om de natuur te beschermen en klimaatdoelen te halen. Dat stuit op zowel begrip als weerstand.

Herkenning
De Kopsalon gaat ervan uit dat mensen bereid zijn om iets voor een ander te betekenen, wanneer ze zichzelf in de ander herkennen. Wij denken dat dit ook geldt voor de relatie tussen mens en natuur en willen dat met GEWORTELD aantonen. Hoe? Door te kijken naar de onvermoede overeenkomsten tussen mensen en bomen, zoals het sociale netwerk, de zorg voor de kinderen en het vermogen tot communiceren. In de audioboswandeling worden de verhalen van bomen en van mensen met elkaar vervlochten.

Molenberg – Heerlen
Het project is in Heerlen uitgevoerd in en met de Heerlense wijk Molenberg en het daar gelegen Aambos, als community-art. Om de wijk optimaal te betrekken en met name de natuurbeleving van de nieuwe generatie te versterken, behelste het ook een aantal creatieve/educatieve activiteiten voor de basisscholen in de wijk.

Het eindresultaat – de audioboswandeling – was te beleven tijdens Internationaal Beeldend Theaterfestival Cultura Nova in Heerlen, van 27 augustus t/m 5 september 2021. De bezoeker werd – met koptelefoon op – langs de verhalen over de bomen en de mensen uit Molenberg geleid. Zo ontdekte hij waarin hij op hen lijkt.

Mike Kramer
Voor GEWORTELD werkte artistiek leider Els Huver o.a. samen met de Heerlense geluidskunstenaar Mike Kramer. Hij heeft in het Aambos geluiden geregistreerd die in de audioboswandeling te horen waren; zo leverde het bos de soundtrack van zijn eigen verhaal.

Zie ook Facebook en Instagram.