Dit project biedt Molenberg iets om trots op te zijn.

- Frank Peters, Wijkraad Molenberg

Werkzaamheden in volle gangGEWORTELD, een audio-boswandeling

2021 / De Kopsalon / community art / audiowandeling / festival

Wist je dat bomen sociale wezens zijn en via ondergrondse structuren met elkaar communiceren? Daarin lijken ze op mensen. Deze gedachte vormt het vertrekpunt van ‘GEWORTELD, een audioboswandeling’, een verhalenproject in Heerlen dat cultuur, natuur en maatschappij met elkaar verbindt. 

GEWORTELD sluit aan bij de tijd waarin we leven. Een tijd waarin we ons leven duurzamer moeten gaan inrichten om de natuur te beschermen en klimaatdoelen te halen. Dat stuit op zowel begrip als weerstand.

Herkenning
De Kopsalon gaat ervan uit dat mensen bereid zijn om iets voor een ander te betekenen, wanneer ze zichzelf in de ander herkennen. Wij denken dat dit ook geldt voor de relatie tussen mens en natuur en willen dat met GEWORTELD aantonen. Hoe? Door te kijken naar de onvermoede overeenkomsten tussen mensen en bomen, zoals het sociale netwerk, de zorg voor de kinderen en het vermogen tot communiceren. In de audioboswandeling worden de verhalen van bomen en van mensen met elkaar vervlochten.

Molenberg – Heerlen
Het project wordt uitgevoerd in en met de Heerlense wijk Molenberg en het daar gelegen Aambos. Het is een community-art project. Om de wijk optimaal te betrekken en met name de natuurbeleving van de nieuwe generatie te versterken, behelst het ook een aantal creatieve/educatieve activiteiten voor de basisscholen in de wijk.

Opvoering
Het eindresultaat – de audioboswandeling – is te beleven tijdens Internationaal Beeldend Theaterfestival Cultura Nova in Heerlen, van 27 augustus t/m 5 september 2021. De bezoeker wordt dan – met koptelefoon op – langs de verhalen over de bomen en de mensen uit Molenberg geleid. Zo ontdekt hij waarin hij op hen lijkt.

Mike Kramer
Voor GEWORTELD werkt zij o.a. samen met de Heerlense geluidskunstenaar Mike Kramer. Hij gaat in het Aambos geluiden registreren die in de audioboswandeling te horen zullen zijn; zo levert het bos de soundtrack van zijn eigen verhaal.

Volg de voortgang van het project via: Facebook en Instagram.