Podcasten met senioren

Bewoners van zorgcentra dragen veel verhalen met zich mee: herinneringen aan vroeger, anekdotes, wijsheden en praktische ervaringen. Verhalen die de moeite van het delen waard zijn. Zou het daarom niet enorm tof zijn als zij die via een podcast konden delen? En is dat niet een mooie manier om eenzaamheid onder ouderen te verlichten? Op beiden vragen antwoordden zowel het Fonds voor Cultuurparticipatie als Sevagram Verwenzorg volmondig ja.

En zo kwam het dat Els Huver van De Kopsalon met een tas vol ideeën, enthousiasme en microfoons naar Sevagram zorgcentrum Ter Eyck in Heerlerheid toog om met kwetsbare ouderen te gaan podcasten. Als try-out, want hiermee is nog haast geen ervaring opgedaan. Haar doel en dat van het team Activiteiten Begeleiding van Sevagram is dan ook vooral: uitproberen en leren.

Ze zijn inmiddels een paar maanden verder en de podcast is zo goed als klaar. De naam is bedacht door de seniore deelnemers zelf: Radio Ter Eyck.
De eerste uitzending van Radio Ter Eyck gaat over geluk: met mooie herinneringen, anekdotes, muziek en de rubriek ‘Vraag maar Raak’. Er wordt door bewoners van Ter Eyck, onder begeleiding van Brigitta Santegoeds, zelfs een kunstzinnig radiogidsje gemaakt.

De podcast is te beluisteren vanaf begin januari 2022 via de website van Sevagram. Wordt vervolgd!