Dichtbij: de podcast van de commissaris van de koning

Het zijn gekke tijde, vreemde tijden, ellendige tijden: alle varianten passeren dezer dagen de revue. Maar wat je aandacht geeft groeit; daarom richt ik me vooral op de creatieve tijden, want dat zijn het ook. Alles is anders en dat schept ruimte om iets nieuws te proberen.

Dat is ook wat de Limburgse commissaris van de koning – gouverneur Theo Bovens – heeft gedaan. Om de Limburgers een hart onder de riem te steken, startte hij half maart met een weblog met de titel Dichtbij. Het zijn brieven met woorden van troost en hoop, maar ook rake observaties over hoe de Limburgers zich door de crisis heen slaan.

Al snel dacht hij: kan dat niet ook als podcast? Immers, hoopgevende woorden raken de ontvanger meer wanneer hij/zij ze hoort in plaats van leest. Maar podcasten, dat had hij nog nooit gedaan en dus haalde hij mij erbij voor begeleiding van opname tot publicatie: met advies over techniek, podcastplayers, teksten, montage, logo en een op maat gemaakt intro en outro. Voor dat laatste hoefde ik niet ver te gaan met de thuiswerkende musicus Clemens Hoffman aan mijn zijde. Hij schreef de muziek die door de goeie verstaander wordt herkend als een variatie op het Limburgs volkslied.

De podcast ‘Dichtbij’ vind je via Spotify en Apple Podcast en via de site van de gouverneur. Je zult horen: hij heeft er de stem voor!

Het outro dat Clemens Hoffman componeerde:

 

Gouverneur Theo Bovens spreekt thuis zijn audiobrief in.