Podcasten in het onderwijs

Het begon allemaal met een oproep aan docenten, leerlingen en mensen uit het culturele veld om samen op zoek te gaan naar nieuwe vormen van cultuur-educatie. Maanden hebben ze in de regio Parkstad samengewerkt. In vijf teams, met vijf thema’s: Urban, Erfgoed, Muziek, Dans en Podcast. Samen waren we Tuupisch Cultuur. Met één doel: nieuwe culturele workshops en activiteiten bedenken en ontwerpen voor middelbare scholieren in de onderbouw. Voor in de les en ook buiten de schoolmuren.

In het team Podcast is samengewerkt door Els Huver, Tjeu Seeverens (SVO/PL), Marina Windemuller (Nieuw Leren Parkstad) én vijf leerlingen van de Vrije School Parkstad: zij maakten met veel enthousiasme de pilot podcast TAALent. Het resultaat van alle inspanningen werd gepresenteerd tijdens het Onderwijs Festival in Kerkrade op 7 oktober 2019. Leerlingen lieten er de aanwezigen docenten een trailer van hun podcast horen en gaven samen met Els en Marina een presentatie.

Uiteindelijk heeft de samenwerking binnen Tuupisch Cultuur geresulteerd in een workshop en cursus ‘Podcasten in de Klas’. Want podcasting is geen hype, maar een eigentijdse communicatievorm waar leerlingen veel van zichzelf in kwijt kunnen. Technisch is er niet veel nodig en het kan op alle onderwijsniveaus worden toegepast. Maatwerk is daarbij het sleutelwoord. Het cursusprogramma komt daarom tot stand in overleg met de school en de vakdocent.

Zie hier voor meer informatie en een pdf van de brochure Podcasten in de Klas.